Oranjekoek
Friese Oranjekoek
Oranjekoek (Fryske Oranjekoeke) is een typisch Friese lekkernij. De oranjekoek dankt zijn naam aan de gekarameliseerde sinaasappelsnippers welke op de oranjekoek zijn aangebracht.
De oranjekoek bestaat traditioneel uit een plaatvormige koek, met daarop roze glazuur en een crémeversiering. Op deze crèmeversiering zijn ten slotte de gekarameliseerde vruchten en sinaasappelsnippers aangebracht.
Sinds de jaren '70 wordt in plaats van crème ook slagroom toegepast en wordt de koek gevuld met banketbakkersspijs, De vorm is in de loop der tijd veranderd in een vierhoek.
Geschiedenis
De koek werd vroeger bij Friese bruiloften geserveerd, maar tegenwoordig wordt de koek als een gewone traktatie gezien.
Grootste oranjekoek
De allergrootste oranjekoek ooit, is gemaakt op 27 mei 2006 door de bakkers van Sneek. De koek was 117,5 vierkante meter
